Rick Sayegh MD, MBA Interview

Certified Physician & Healthcare Executive in USA

Rick Sayegh MD, MBA Interview

Q1: Health Care Artificial Intelligence industry has grown tremendously in last few years. What really inspired you to enter in this field?

Ans: What really inspired me to get involved with digital Health like artificial intelligence and machine learning was that I wanted to automate a lot of the processes that can improve Healthcare outcomes improve safety for patients cost increase quality I feel that in my career I have made a big difference close clinically.

Q2: In your entire career, what do you believe to be the game changer step which helped you in reaching this edge in Healthcare Transformation?

Ans: I believe the game changing step in my career was attending my MBA specializing in population health and Healthcare informatics that helps me too see Healthcare in a different light not just one patient at a time but more importantly impacting an entire population

Q3: You have worked in New York University School of Medicine as a Clinical Associate Professor focusing on mentoring and toughing graduate students through clinical instruction. What do you think is the biggest obstacle faced on that job?

Ans: I think the biggest obstacle that they have to face is time and time management positions are expected to see an enormous amount of patience and have a lot of responsibility because there is a shortage and doctors aren’t compensated the way they should be so they are trying to maximize volume while the care is suffering

Q4:You have been working in the field for a long time. Which personalities have inspired you? Who do you think are the shining stars in the community?

Ans: I believe the shining stars in my community are all the First Responders, policemen firemen and nurses

Q5:You also have strong opinions about process improvement topics. What do you think is the best metric to measure a process?

Ans: Patient outcomes

Q6: Workplace environment plays an important role in keeping people productive and motivated. Workstation setting is also a part. How does your workstation look like?

Ans: Very organized plenty of room ergonomics the quality of your team, the dedication and always putting the Patients First

Q7: You have worked as a Health Care Business Manager for a long time. In your opinion what are the most important factors in determining the success of a Health Care Business?

Ans: The quality of your team, as well as how they work together

Q8: Everyone have a different way to measure project success? What do you think is the most important factor for a project’s success?

Ans: The quality of your team and making sure everyone is like minded in trying to achieve the same goal.

Q9: How many awards you have acquired during your professional career?

Ans: I’ve acquired multiple Awards I am a lean Six Sigma Black Belt I was a fellow of the American College of Physicians I was Statue Of The Year many years spy Castle & Connolly and I also won many teaching Awards including professor of the year

Q10: Is there anything in life that wanted to achieve but you have not achieved yet? What are your future plans?

Ans: I would like to run a startup and be the CEO make a difference in healthcare and help improve the quality of life of many patients that do not have means.

Dr Ricky J. Sayegh. Our perspectives on critical issues global businesses face in a challenging environment, delivered to your inbox monthly.

Start typing and press Enter to search